Ga naar hoofdinhoud

Mediabibliotheek

De mediabibliotheek in oZone bestaat uit drie verschillende categorieën bestanden: afbeeldingen, video's en documenten. In de mediabibliotheek die via de navigatie te vinden is, zijn alleen afbeeldingen en video's te beheren en daarmee niet de documenten.

Afbeeldingen

Een afbeelding in oZone kan van het type .jpg, .jpeg, .png of .svg zijn. De naam van het bestand is vervolgens onder de informatie knop op de afbeelding tegel terug te vinden en dient voor het zoeken door de mediabibliotheek.

Video's

Om een video in oZone te gebruiken heb je als auteur de mogelijkheid om zelf een video te uploaden. De toegestane types zijn .mp4, of .mov van maximaal 500MB. Daarnaast heb je de vrijheid om ook te kiezen voor een Youtube of Vimeo video. Alle drie de types vereisen een poster afbeelding. Dit is de eerste afbeelding die de deelnemer ziet voordat de video wordt afgespeeld.

Documenten

In oZone kun je als auteur documenten uploaden van het type .doc, .docx, .xls, .xlsx, .pptx of .pdf. Documenten zijn alleen te uploaden/bewerken bij het aanmaken/bewerken van een document download werkvorm en zijn niet te vinden in de mediabibliotheek via de navigatie.

notitie

Documenten hebben geen preview, hierbij is de bestandsnaam belangrijk.

Standaard bestanden

oZone heeft bij het uploaden en bewerken van afbeeldingen, video's en documenten de mogelijkheid om een bestand als standaard bestand vrij te geven. Hierdoor kunnen auteurs van alle bedrijven dit bestand gebruiken bij het schrijven van onderwerpen.

Afbeelding bijsnijden

Bij het uploaden van een afbeelding kun je een uitsnede van de afbeelding maken. Na het selecteren van een afbeelding kom je automatisch in dit scherm terecht. Hier kun je vanuit de hoeken (door de selectie te slepen) de afbeelding tot gewenste uitsnede bijsnijden. Wil je geen uitsnede van de afbeelding gebruiken, klik dan op volledig. Na het opslaan van de afbeelding kan er geen nieuwe uitsnede gemaakt worden en je kunt ook niet terug naar het voorgaande formaat.

Screenshot afbeelding schalen

Schalen afbeelding

oZone hanteert een maximaal formaat voor afbeeldingen van 2MB. Als een afbeelding te groot is, schaalt het platform automatisch de afbeelding naar een kleiner bestandsformaat terug.

Verwijderen/vervangen bestand

Een bestand in de mediabibliotheek kan alleen worden verwijderd als deze niet in een onderwerp(afbeelding) of werkvorm(afbeelding, video of document) in gebruik is. Wil je het bestand verwijderen, zorg dan dat alle onderwerpen/werkvormen waarin dit bestand zit een ander bestand gebruiken. Ook standaard bestanden kunnen niet worden verwijderd als deze door een bedrijf in gebruik zijn.

Wil je een bestand vervangen, dan kun je het bestand in de mediabibliotheek aanpassen. Vervolgens is het bestand in alle werkvormen vervangen voor de nieuwe versie.